Novosti

HGSS – Napredni tečaj za upravljanje bespilotnim sustavima

By 20.03.2019. No Comments

Polaznici naprednog tečaja Odjela bespilotnih sustava pri Komisiji za Potrage i lavine HGSS-a, kroz radni tjedan upoznali su se sa promjenama u primjenjivim Propisima u izvođenju letačkih operacija sustavima bespilotnim zrakoplovima.

Predstavnici HKZP ( Hrvatske kontrole zračne plovidbe ) predstavili su ažuriranu verziju AMC portala i primjenu aplikacije pomoću koje rezervacije zračnog prostora potrebnog za sigurno i nesmetano izvođenje letačkih operacija postaje dostupno već sa nekoliko klikova kroz samu aplikaciju.
Nadalje, predstavljen je novi Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova od strane CCAA ( Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo) kako bi se aktivnosti HGSS-a koje spadaju u Državne aktivnosti traganja i spašavanja i ne podliježu samom pravilniku maksimalno uskladile i sigurnost samih operacija podignule na maksimalni nivo.
M SAN grupa d.d. prezentirala je najnoviju generaciju bespilotnih sustava, DJI Matrice 210 V2.0, Inspire 2, Yuneec H520 zajedno sa opremom poput kamera tipa DJI Z30 , XT2, X5S, E90, CGOET koje uvelike imaju primjenu u operacijama traganja i spašavanja, istraživanja i razvoja, a sve u svrhu spašavanja ljudskih života.
Nove bespilotne sustave testirati su polaznici tečaja kako bi se pobliže upoznali s velikim mogućnostima koje oni pružaju.

Na tečaju prisutno 18 članova iz HGSS-a.

Tijekom održavanja tečaja dolazi dojava o potrazi u Pašmanskom arhipelagu, svi raspoloživi sudionici tečaja se upućuju prema tamo.